Greek English French Nederlands Deutsch Svenska Danish Finnish Norwegian Russian
Checz
 
 
 Ομιλία Εγκαινίων Πολιτιστικού Κέντρου 2010
 

Σεβασμιότατε, αιδεσιμότατοι, κ. βουλευτές κ Νομάρχα κ Δήμαρχε εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης α και β βαθμού, αγαπητά μέλη του ΠΣΜ κυρίες και κύριοι.

Η αποπεράτωση του νέου Πολιτιστικού Κέντρου Μανωλιοπούλου είναι πλέον πραγματικότητα. Ένα μεγάλο όραμα του Προεδρείου αλλά και των μελών του, πραγματοποιήθηκε και παραδίδουμε ένα ακόμα μεγάλο έργο για το μέγεθος του χωριού και για το έτος 2009 όπως και υποσχεθήκαμε.

Το οικοδόμημα αυτό εγκαινιάστηκε το 1964 από τον τότε Νομάρχη Mαρκόπουλο Γεώργιο ,τον Ιερέα και εμπνευστή του Απόστολο Δασκαλάκη και τον πρόεδρο Μαρινάκη Γρηγόριο. Βασικοί χρηματοδότες ήταν το ίδρυμα Βασιλεύς Παύλος, Η Αγροτική Τράπεζα,προσωπική εργασία των κατοίκων , τα έσοδα της εκκλησίας, χωριανοί που διέπρεπαν εκτός χωριού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά το σημαντικότερο οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι με την μορφή εράνων που έφτασαν έως την Σητεία , κληρώσεις , εκδηλώσεις, έκαναν ένα δύσκολο όνειρο πραγματικότητα. Μια εποχή δύσκολη για όνειρα ,όπου πολλοί μετανάστευαν αναζητώντας καλύτερη μοίρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και όμως το μικρό Μανωλιόπουλο δημιούργησε αίθουσα Πνευματικού Κέντρου μεγέθους 150 τετραγωνικών για τις ανάγκες του. Άξιο επισήμανσης είναι ότι δεν υπήρχε κανένα χωριό της ευρύτερης περιοχής που να διαθέτει ένα τόσο μεγάλο χώρο πολιτισμού και μάθησης.

Το όραμα ξεκίνησε από τον Ιερέα Απόστολο Δασκαλάκη όπου με αγάπη για την ενορία του έβαζε τον σπόρο δούλευε και τα οικονομικά έβρισκαν τον δρόμος τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επέκτεινε και εξόπλισε την εκκλησία του χωριού, χτίσθηκε ο τοίχος της εκκλησίας περιμετρικά, χτίστηκαν τα ξωκλήσια Άγιος Αντώνιος και Αγία Ευφημία , Το Πνευματικό Κέντρο και η οικία πάνω από το πνευματικό κέντρο με σκοπό να φιλοξενεί τον ιερέα του χωριού, δημιουργήθηκε και οργανώθηκε δανειστική βιβλιοθήκη.

Στη φιλοδοξία για δημιουργία ενός πνευματικού κέντρου με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκδηλώσεων ( Βαφτίσεις, γάμους , αρραβώνες ) αλλά και το σημαντικότερο ως χώρος εκπαίδευσης για του αγρότες τις νοικοκυρές και τα παιδιά βρήκε ένα μεγάλο υποστηριχτή τον επί 18 χρόνια Πρόεδρο της κοινότητος Μαρινάκη Γρηγόριο ο οποίος ήταν στην Βασιλική Φρουρά και αγαπητός τσολιάς του Βασιλέα Παύλου, από το ίδρυμα του οποίου εκταμιεύτηκε το πρώτο ποσό των 30.000 Δρχ. Στην συνέχεια μεγάλος χρηματοδότης αποτέλεσε το υπουργείο Γεωργίας διαμέσου της αγροτικής τράπεζας με ενέργειες και πάλι του Γρηγορίου Μαρινάκη τα υπόλοιπα φροντίστηκαν από τον Ιερέα Απόστολο Δασκαλάκη με βασικό συμπαραστάτη του στη ζωή την σύζυγό του Χαρίκλεια Δασκαλάκη ,όπου αισθάνομαι βαθιά την υποχρέωση να την ευχαριστήσω γιατί φρόντισε για των φαγητό των εργατών κατά την διάρκεια των εργασιών ,σε όλες τις λαχειοφόρους κληρώσεις μας αποτέλεσε βασικό στυλοβάτη στην προσπάθειά που καταβλήθηκε για την πώληση των κλήρων και γενικά ήταν μόνιμα δίπλα τα τρία μισή χρόνια δραστηριοποίησης του Πολιτιστικού Συλλόγου. Πρέπει να αναφέρω ότι από την πρώτη χρονιά με παρακαλούσε να κόψουμε έστω τους βάτους που μπήκαν στον χώρο του οικήματος γιατί είχαν τόσο πολύ μοχθήσει για την δημιουργία του . Εύχομαι το αποτέλεσμα να την ικανοποιεί, ’άλλωστε της είχα υποσχεθεί ότι όταν θα παρέμβουμε δεν θα είναι επιφανειακά.

Μετά τα εγκαίνια του 1964 ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος και γίνονταν εκδηλώσεις συνέχεια ,μια και η δυνατότητες για διασκέδαση ήταν περιορισμένες. Η λαμπρότερη εκδήλωση που έγινε σε αυτό τον χώρο ήταν η εκδήλωση των εγκαινίων για το ηλεκτρικό ρεύμα στις 29 Νοεμβρίου το 1969 (επί χούντας)από τον τότε Νομάρχη Ανδρέα Παπαματθαίου όπου πρώτο το Μανωλιόπουλο στην ευρύτερη περιοχή ηλεκτροδοτήθηκε και φυσικά γιορτάστηκε με πλούσια εδέσματα και μουσική.

Στις 5 Ιανουαρίου 1958 δημιουργήθηκε ο πρώτος σύλλογος με το όνομα (Μορφωτικός Σύλλογος Αγροπαϊδων και Αγρονεανίδων Μανωλιοπούλου) και οργανώθηκε πλούσια για την εποχή δανειστική βιβλιοθήκη .

Τα καταστατικά του τότε συλλόγου βρέθηκαν .Ο πρώτος Πρόεδρος ήταν ο κ Δασκαλάκης Γεώργιος .

Στην συνέχεια δημιουργήθηκε δεύτερος ( Σύλλογος Γυναικών Μανωλιοπούλου) σύλλογος με Πρόεδρο την κ Δασκαλάκη Ζωή και αντιπρόεδρο την κ Φραντζεσκάκη Βιολέτα όπου αγοράστηκαν καρέκλες, τραπέζια, ξυλόσομπα , κουρτίνες, κουρτινόξυλα, διάφορα σκεύη κουζίνας. Χτίστηκαν με την βοήθεια του τότε Προέδρου της κοινότητος Αντώνη Δασκαλάκη οι τουαλέτες και το κουζινάκι . Οι ενέργειες που έγιναν για την αγορά των ανωτέρω αντικειμένων ήταν σημαντικές με βάση πάντα τις τότε ανάγκες και δυνατότητες .Το σημαντικότερο γεγονός ήταν η οργάνωση του βρεφονηπιακού σταθμού για τις μητέρες αγρότισσες .Το γεγονός αποτέλεσε τεράστιο επίτευγμα για το μικρό χωριουδάκι όπου οι νέες μητέρες μπορούσαν να αφήσουν τα παιδιά τους τις ώρες εργασίας τους αλλά και για τα ίδια τα παιδιά που εκείνη την εποχή δεν υπήρχε δυνατότητα επίσκεψης κάποιου νηπιαγωγείου και φυσικά ούτε λόγος για προνήπιο.

Στην συνέχεια ανέλαβε η νέα Πρόεδρος Βιολέτα Φραντζεσκάκη όπου συνεχίστηκε το έργο του βρεφονηπιακού σταθμού ,οργανώθηκαν εκδρομές ,σεμινάρια ασπροκεντήματος, πλέξιμο με βελόνες, μαγειρικής, γλυκών του κουταλιού, Σημαντική εκδήλωση ήταν η φιλοξενία των Γιατρών από την Ζιμπάμπουε , όπου εκτός από την ομιλία που πραγματοποιήθηκε και την ευαισθητοπίηση που έγινε ήρθαν σε επαφή δυο κόσμοι..

Η μετέπειτα εγκατάλειψη και διάλυση ουσιαστικά του συλλόγου οδήγησαν και στην απαξίωση του κτιρίου και τα διάφορα χρηστικά αντικείμενα χάθηκαν αφού δεν υπήρχε κάποιος υπεύθυνος.

Τα καταστατικά και των τριών συλλόγων και η δραστηριοποίηση τους θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο στην νέα ηλεκτρονική σελίδα που δημιουργείται .

Κατά την διάρκεια λειτουργίας του δεύτερου συλλόγου και επί Δημαρχίας του κ Φραντζεσκάκη Γεωργίου κατασκευάστηκε η αποχέτευση η σύνδεση της έγινε πέρσι.

Η κατάσταση που βρισκόταν το κτίριο ,αποτελούσε προσβολή για τους ανθρώπους που εργάστηκαν και ονειρεύτηκαν την δημιουργία του .Προσβολή για όλους όσους εκπαιδευτήκαν σε αυτό το χώρο ,στην μαγειρική ,στο κέντημα ,στο πλέξιμο στις δεσιές, στην καλλιτεχνική επεξεργασία του χαλκού, στο χορό, στο ριζίτικο τραγούδι, στις ξένες γλώσσες στα αγροτικά αλλά το σημαντικότερο τους νέους κατοίκους που ζουν και δραστηριοποιούνται στο χωριό, αφήνοντας στην εγκατάλειψη το κτίριο που τώρα εγκαινιάσαμε.

Το όραμα του Συλλόγου δεν σταμάτησε σε αυτό, ανακαινήσαμε και εξοπλίσαμε το σπίτι πάνω από το Πολιτιστικό Κέντρο ,δημιουργώντας ένα ξενώνα με το όνομα “Το σπιτάκι του Παπά”.

Ο ξενώνας εκτός από τα έσοδα που θα φέρει στον ΠΣΜ και με φυσική συνέχεια στην εκκλησία αφού το οίκημα της ανήκει, αποτελεί πυρήνα πολιτισμού και για πρώτη φορά δεχτήκαμε ξένους επισκέπτες στο μικρό χωριό. Η ενέργειά μας αυτή θα οδηγήσει και θα αποτελέσει προπομπό για την δημιουργία και άλλων ξενώνων στο χωριό, σε σπίτια που κατοικούνται ελάχιστα ή οι ιδιοκτήτες τους δεν ζουν στο χωριό αλλά μπορούν πλέον αφού ο δρόμος άνοιξε να ανακατασκευάσουν το πατρογονικό τους όχι μόνο για συναισθηματικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους.

Ευχαριστώ θερμά τον νέο Ιερέα Απόστολο Παρασκάκη που αγκάλιασε τις προτάσεις μας και τις στήριξε δίχως δεύτερη σκέψη από την πρώτη ημέρα όπως φυσικά και τους επιτρόπους ελπίζοντας να χαίρονται μαζί μας σήμερα κι να φανήκαμε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν. Υποσχόμαστε ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή γιατί έχουμε όραμα και σχέδια για το 2010 .Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η περίφραξη και να αντικατασταθεί το ελινίτ με κεραμίδια και να τσιμεντωθεί ή ασφαλτωθεί με την βοήθεια ίσως του Δήμου, ο δρόμος πρόσβασης του πολιτιστικού Κέντρου και να δημιουργήσουμε ένα οίκημα κόσμημα για το χωριό.

Πέρα από το κτιριακό ,σκέψη και στόχος μας αποτελεί να οργανωθούν εκδηλώσεις , ανά τρίμηνο διάφορες διαλέξεις που θα αναδείξουν το χώρο, το χωριό και τους ανθρώπους του.

Για να μην βρεθεί στην κατάσταση που παραλείφθηκε το κτήριο ποτέ ξανά ,με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ότι για κανένα λόγω δεν θα δίνεται η κινητή περιουσία του ΠΣΜ και του Πολιτιστικού κέντρου εκτός του κτηρίου και οποιοσδήποτε επιθυμεί να ενοικιάσει το χώρο για ( Γάμο ,πρόγαμο, βάφτιση ,γιορτή)για οποιαδήποτε λόγω το οίκημα μαζί με τις συσκευές το κόστος θα έιναι 150 € και επιπλέον 50 € για καθάρισμα .

Παρακαλούμε θερμά να στηρίξετε την προσπάθειά μας για αποπεράτωση του κτιρίου είτε βάζοντας τον οβολό σας στο κουτί που φτιάχτηκε για τον σκοπό αυτό είτε συμετέχοντας στη λαχειοφόρο αγορά, με μικρά και μεγάλα δώρα που θα γίνει στις 12.00.

Ευχαριστούμε θερμά για την στήριξή τους:

Την Νομαρχία για την πρώτη εκσκαφή .
Τον Δήμο για την δημιουργία του φρεατίου δίνοντας ζωτικό χώρο περίπου δυο μέτρων.
Τον Ιερέα Απόστολο Δασκαλάκη που οραματίστηκε και είναι η αιτία της σημερινής εκδήλωσης.
Την Πρεσβυτέρα Χαρίκλεια Δασκαλάκη που με πάθος μας στήριξε με την πώληση κλήρων με την κινητοποίηση ανθρώπων να γίνουν χορηγοί, συμβάλοντας ουσιαστικέ με την αγάπη της και τις νουθεσίες της.

Κατσανεβάκη Στέλιο 500 €
Ορφανουδάκης Γιώργος 400 €
Σπύρος Μαυρομάτης (Πολυκουζινάκια, όλα τα αλουμινένια παράθυρα, κάγκελα ,πέργκολες, κουρτίνες).
Τσισμενάκη Κώστα 80 καρέκλες ,όλες τις πρίζες, κλιματιστικά.
Ευτύχιος Κρομυδάκης Κουρτινόξυλα, κρεβατοκάμαρα, καρέκλες τουαλέτες .
Γιάννης Καραβάρης και ο διευθυντής της ξεν. μονάδας κ. Γιανακόπουλο Γιάννη για τις 300 πλαστικές καρέκλες κουρτινόξυλα, κλιματιστικά, φωτιστικά εσωτερικού τοίχου.
Κακαβελάκης Ιωσήφ για όλες τις εξωτερικές πέτρες και την διήμερη δωρεάν εργασία για την εκσκαφή του οικοπέδου.
Μηχανικό αρχιτέκτονα Ελισσέο Παπατζανάκη για τις συμβουλές τουexample2
example2
example2
example2
example2
example2
example2
example2
example2
example2
example2
example2
example2
example2
example2
« επιστροφή Friendly Printing


     copyrights © 2012, manoliopoulo.gr