Greek English French Nederlands Deutsch Svenska Danish Finnish Norwegian Russian
Checz
 
 
 Κτίρια
 
Πολιτιστικό Κέντρο

Το Πολιτιστικό Κέντρο Μανωλιοπούλου εγκαινιάστηκε το 1964 από τον τότε Νομάρχη κ. Μαρκόπουλο Γεώργιο ( φωνητικό ντοκουμέντο της εκδήλωσης υπάρχει) .Εμπνευστές του έργου ήταν ο Ιερέας Απόστολος Δασκαλάκης και ο Πρόεδρος της κοινότητος Μαρινάκης Γρηγόριος. Χρηματοδότες του έργου το Ίδρυμα Βασιλεύς Παύλος ,η αγροτική τράπεζα, χρηματοδότες , οι κάτοικοι με προσωπική εργασία και η εκκλησία με εράνους.Το Πολιτιστικό κέντρο εγκαινιάστηκε στις 20.02.2010 αφού έγινε ριζική ανακαίνιση από τον Π.Σ.Μ. Mε Πρόεδρο του Π.Σ.Μ. τον Μαρινάκη Εμμανουήλ. Τα εγκαίνια έκανε ο Νομάρχης Χανίων κ Αρχοντάκης Γρηγόριος και παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.Σκουλάκης, κ. Δαμιανάκης της Νέας Δημοκρατίας κ Μαρκογιαννάκης , κ Βολουδάκης και ο δήμαρχος Πλατανιά κ Τσαγκαράκης.
 
Σπίτι Ιερέα

Χτίστηκε την δεκαετία του 70 για να αποτελέσει την οικία του εκάστοτε Ιερέα του χωριού. Σε παλιότερες εποχές όπου δεν υπήρχε δυνατότητα μεταφορικού μέσου αν δεν υπήρχε τοπικός Ιερέας ήταν δύσκολη η εύρεση Ιερέα. Ουσιαστικά δεν χρησιμοποιήθηκε για τους σκοπούς που δημιουργήθηκε αλλά ενοικιάζονταν σε διάφορους κατοίκους και η εκκλησία είχε κάποια έσοδα. Εξαιτίας της ανύπαρκτης συντήρησης το σπίτι εγκαταλείφθηκε και με την έγκριση της εκκλησίας το 2009 δόθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο με Πρόεδρο τον Μαρινάκη Εμμανουήλ . Ο ΠΣΜ ανακίνησε την οικία ,την επίπλωσε και το εκμεταλλεύεται ως ξενώνα του χωριού. Τα έσοδα από την χρήση ,χρησιμοποιούνται για κοινές δράσεις του ΠΣΜ και της εκκλησίας.
 
Ναός Αγίου Ιωάννη Ριγολόγου

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη χτίστηκε την δεκαετία του 1950 ,στην θέση που ήταν ο παλιότερος ναός ο οποίος και δεν επαρκούσε για τις ανάγκες των κατοίκων, από τον Ιερέα Απόστολο Δασκαλάκη .Ο Ιερέας φρόντισε και για τον πρώτο εξοπλισμό και την αισθητική του, αλλά και για τον τοίχο που περιβάλει τον ναό. Υπήρχαν πολλοί χορηγοί καταγόμενοι από το χωριό ,εθελοντική εργασία και έρανοι με γαϊδούρια σε διάφορα χωριά όπου συλλέγονταν λάδι για την αποπεράτωση του ναού. Στον αύλιο χώρο και στο σημείο που είναι χτισμένο το γραφείο του Ιερέα υπήρχε δεύτερο νεκροταφείο του χωριού όπου και χτίσθηκε το κενοτάφιο από τον ίδιο Ιερέα.
 
Καμπαναριό Αγίου Ιωάννου Ριγολόγου

Το Καμπαναριό της εκκλησία του Αγίου Ιωάννου κατασκευάστηκε το 1952 από τον Γρηγόριο Καρακινό και τον γαμπρό του Αθητάκη Ιωάννη ,καταγωγής από το Ξαμουδοχώρι του Δήμου Πλατανιά . Οι ίδιοι κατασκευαστές έχτισαν και την πρώτη Βρύση του Μανωλιοπούλου.
 
Βρύση

Στον χώρο της σημερινής βρύσης υπήρχε πηγή που τροφοδοτούνταν όλο το χωριό με νερό και το οποίο μεταφέρονταν με άλογο στα σπίτια. Ουσιαστικά ήταν η μόνη πηγή τροφοδοσίας με νερό των κατοίκων και ίσως αυτό να συντέλεσε στην ποικνοκατοίκηση του χωριού γύρω από την σημερινή πλατεία που παλιότερα διασταυρώνονταν με το ποτάμι το κεντρικό ρυάκι που διασχίζει το χωριό. Επί προεδρίας του Αντώνιου Φραντζεσκάκη την δεκαετία του 50 χτίστηκε η παλιότερη βρύση για τις ανάγκες των κατοίκων και γούρνα για να ποτίζονται τα ζώα δίπλα στο σπίτι του κ. Σταματάκη και στη γέφυρα. Αριστερά της Βρύσης υπήρχε ένα υπεραιωνόβιος πλάτανος στο εσωτερικό του οπίου χωρούσαν 30 άτομα και αγκαλιάζονταν από 8 άντρες. Δυστυχώς κατά την διάρκεια ασφαλτόστρωσης και διαπλάτυνσης της πλατείας κόπηκε και μάλιστα η δυσκολία ήταν τόσο μεγάλη στο κόψιμο που αποφασίστηκε να κάψουν την βάση του δέντρου. Την ίδια μοίρα ακολούθησαν και τα άλλα τρία πλατάνια που βρίσκονταν , ένα στην είσοδο του σημερινού καφενείου, ένα μπροστά στην πύλη της εκκλησίας και ένα πίσω από την εκκλησία το οποίο και φυτεύτηκε ξανά το 2005.
 
Δημοτικό Σχολείο

Το Μονοθέσιο σχολείο Μανωλιοπούλου χτίστηκε με την αρχιτεκτονική όλων των σχολείων της εποχής. Το 1896 δέχτηκε τους πρώτες μαθητές από το Μανωλιόπουλο και τα γύρω χωριά , Μπαπιόλος, Αποθήκες και Ψαθογιάννος . Οι μαθητές των κοντινών χωριών έρχονταν με τα πόδια Οι κάτοικοι εθελοντικά συνέφεραν στην ανοικοδόμηση του οικήματος. Ο δάσκαλος Δασκαλάκης Ιωάννης συνέφερε οικονομικά στο εγχείρημα. Οι πέτρες μεταφέρθηκαν με άλογα και γαϊδούρια από τον παρακείμενο ποταμό που διασχίζει το χωριό. Το σχολείο χτίστηκε σε δασωμένη έκταση με Πλατάνια, βελανιδιές, πρίνους και 6 μεγάλες κουκουναριές οι οποίες δυστυχώς κόπηκαν την δεκαετία του 70.
 
Ναός Αγίου Αντωνίου

Το Ιερό του σημερινού Ναού είναι χτισμένο πάνω στον παλιότερο ναό .Ο εσωτερικός χώρος αρκούσε για 2 έως 5 άτομα.Ο ναός χτίστηκε εκ βάθρων με εράνους γύρω στο 1964.Η μοναστηριακή έκταση αγοράστηκε από τον Φραντζεσκάκη Αντώνιο, τέως Πρόεδρο της κοινότητος ο οποίος και δώρησε τον περιβάλλοντα χώρο. Σταθερός χρηματοδότης του ναού ήταν ο Ορφανουδάκης Εμμανουήλ από την Κέρκυρα. Ο ναός είναι διμάρτυρος και εορτάζει πανηγυρικά στου Αγίου Αντωνίου στις 17 Ιανουαρίου και του Αγίου Σπυρίδωνος στις 12 Δεκεμβρίου.
 
Ναός Αγίας Ευφημίας

Χτίστηκε την δεκαετία του 1970 με πρωτεργάτη τον Ιερέα Απόστολο Δασκαλάκη. Η οικοπεδική έκταση δωρήθηκε από τον Μαρινάκη Ηρακλή ,Δασκαλάκη Ευτύχιο και Δασκαλάκη Γεώργιο ο Ιερέας δώρισε τον δρόμο πρόσβασης που διέρχεται μέσα από τον ελαιώνα του.
 
Ναός Αγίας Μαρίνας

Χτίστηκε το 1994 από τον Αντώνιο Φραντζεσκάκη τέως Πρόεδρο της κοινότητος. Για την αποπεράτωση του Ναού βοήθησε οικονομικά η εκκλησία , για τον εσωτερικό διάκοσμο κάτοικοι του χωριού. Σε ταξίδι του αείμνηστου Αντωνίου Φραντζεσκάκη στην Κάλυμνο για την προσκύνηση των Ιερών λειψάνων του Αγίου Σάββα ,προστάτη των καρκίνοπαθών εμπνεύστηκε το χτίσιμο του ναού. Ο Πρώτος Φραντζεσκάκης ,κάτοικος του Μανωλιοπούλου, λέγονταν Χαράλαμπης και προς τιμή του ανθρώπου που αποτέλεσε την αιτία ύπαρξης της οικογένειας στο χωριό αποφασίστηκε να είναι δίκλιτη στην συνέχεια ο τότε Ιερέας Χτιστάκης Παναγιώτης είδε όραμα την Αγία Μαρίνα και με παρέμβαση του έγινε τρίκλιτη.
 
Ναός Αγίας Παρασκευής

Ο Ναός χτίστηκε από την οικογένεια του Δασκαλάκη Γεωργίου του Σοφοκλή είναι τρίκλητη και αποτελεί τάμα της οικογένειας. Γιορτάζεται πανηγυρικά στις 26 Ιουλίου και λειτουργείται του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Παντελεήμονα.Την εορτάσιμη ημέρα 26 Δεκεμβρίου αποφάσισε η οικογένεια να εργαστεί μαζεύοντας ελιές στην περιοχή που χτίστηκε ο Ναός. Κατά την διάρκεια της εργασίας ο πρωτότοκος γιός της οικογένειας Νεκτάριος, απασχολούνταν με το άλογο που είχαν προκειμένου να μεταφέρουν τις ελιές. Μέλισσες τσίμπησαν το άλογο με αποτέλεσμα το άλογο να παρασύρει τρέχοντας και σέρνοντας το μικρό παιδί στο χώμα. Η οικογένεια έκανε τάμα και χτίστηκε στην αρχή εικονοστάσι και στην συνέχεια οικοδομήθηκε ο νυν Ναός.
 
Ναός Αγίων Πάντων

Η οικοπεδική έκταση όπως και το χτίσιμο του ναού δωρίσθηκαν από την οικογένεια του κ Σταματάκη Νικολάου. Εορτάζεται πανηγυρικά κάθε χρόνο την επόμενη Κυριακή από την πεντικοστή
 
Δεξαμενή Μανωλιοπούλου

Η δεξαμενή χτίστηκε μετά το 1974 επί προεδρίας Μαρινάκη Γρηγόριου για τις ανάγκες των κατοίκων σε πόσιμο νερό. Η αποπεράτωση του έργου αποτέλεσε μαζί με την ηλεκτροδότηση των σπιτιών τεράστια αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Το νερό προέρχεται από την τοποθεσία Λαγκός και την δεκαετία του 80 συνδέθηκε με το νερό του Κυπαρίσου.
 
Αποθήκες Συνεταιρισμού

Το οικόπεδο αγοράστηκε από τον Χατζηδάκη Ιάκωβο προκειμένου να χτιστούν οι Αποθήκες του Συνεταιρισμού επί Προεδρίας Μαρινάκη Γρηγόριου. Οι κάτοικοι ήταν κατεξοχήν αγρότες και η μεταφορά των λιπασμάτων και ζωοτροφών από ιδιώτες επιβάρυνε τους κατοίκους σε χρόνο και κόστος. Οι Αποθήκες χτίστηκαν την δεκαετία του 1960.
 
Κοινοτικό Γραφείο Μανωλιοπούλου

Η αποπεράτωση του κτιρίου έγινε την δεκαετία του 80.Το οικόπεδο ήταν ιδιοκτησίας του Χατζηδάκη Ιωάννη όπου ήταν χτισμένο και το οικογενειακό σπίτι με εσωτερική σκάλα. Προκειμένου να μην πουληθεί σε ιδιώτη , ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας Μανωλιοπούλου Αποθηκών ,Μαρινάκης Γρηγόριος από κοινού με τον Μίνωα Χατζηδάκη και τον Κατσανεβάκη Μιχαήλ αγόρασαν το οίκημα 30 000 Δραχμές προκειμένου να γίνει το κοινοτικό γραφείο του Χωριού. Τα χρήματα θα επιστρέφονταν στους προαναφερόμενους όταν θα δίνονταν κάποια χρήματα από κρατική πλευρά. Με την πρώτη ευκαιρία κατεδαφίστηκε το κτίσμα που ήταν κτισμένο σε λόφο και έτσι μεγάλωσε ο κοινόχρηστος χώρος της πλατείας
 
Γήπεδο Μανωλιοπούλου

Επί Προεδρίας Γεώργιου Φραντζεσκάκη 1994 - 1998 αγορα΄στηκε η έκταση από τον Κουκουλάκη Εμμανουήλ και Σταφυλαράκη Ηλία .Η εκσκαφή του χώρου έγινε από την νομαρχία Χανίων με Νομάρχη την Αλέκα Μαρκογιαννάκη .Η επέκταση και αποπεράτωση έγινε από την Νομαρχία Χανίων και Νομάρχη τον κ. Κατσανεβάκη Γεώργιο καταγόμενο από το χωριό.
 
Χώρος Εκδηλώσεων

Η οικοπεδική έκταση αξίας 11.000€, αγοράστηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο το 2010. Το οικόπεδο ήταν ιδιοκτησίας του κ. Κατσανεβάκη Εμμανουήλ και υπήρχε μικρό περιβόλι με οπορωφόρα δέντρα. Η συνολική έκταση είναι 828,41τμ και το τοπογραφικό διάγραμμα έγινε με χορηγία του κ. Μυλωνογιάννη Κωσταντίνου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα διαχειρίζεται από κοινού το ακίνητο για 99 χρόνια με το εκκλησιαστικό συμβούλιο, στην συνέχεια θα είναι ιδιοκτησία της εκκλησίας Μανωλιοπούλου. Ο χώρος διαμορφώθηκε σε αλσύλλιο, φυτεύτηκαν δέντρα κατά μήκος του ποταμού με πέτρινο περίβολο οποίος αποτελεί συνέχεια του ήδη υπάρχοντος και χρησιμοποιείται μαζί με τον αύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Χωριού.
 
Κεντρική Γέφυρα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μανωλιοπούλου αποφάσισε να αναπλάσει με την βοήθεια των φορέων τη γέφυρα στο κέντρο του χωριού. Η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε χορηγία από τον αρχιτέκτονα - μηχανικό Ελισσέο Παπατζανάκη και την αρχιτέκτονα - μηχανικό Στέλλα Καμαριανάκη.
 
Πλατεία Ιστορικού Μνημείου Μανωλιόπουλου

Η ιδέα της δημιουργίας ενός ιστορικού μνημείου της ιστορίας του χωριού, αγκαλιάστηκε από όλους τους κατοίκους . Το οικόπεδο αγοράστηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μανωλιοπούλου το έτος 2012. Το οικόπεδο βρίσκονταν σε κεντρικό σημείο και η δημιουργία μιας νέας πλατείας , σε συνδυασμό με ένα μνημείο –κρήνη ενθουσίασε .
 
Πατάρι χώρου εκδηλώσεων

Η δημιουργία του Παταριού του Χώρου Εκδηλώσεων ήταν επιτακτική και είχε σχεδιαστεί με την αγορά του οικοπέδου.
 


     copyrights © 2012, manoliopoulo.gr