Greek English French Nederlands Deutsch Svenska Danish Finnish Norwegian Russian
Checz
 
 
 Ναός Αγίου Ιωάννη Ριγολόγου
 

 

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη χτίστηκε την δεκαετία του 1950 ,στην θέση που ήταν ο παλιότερος ναός ο οποίος και δεν επαρκούσε για τις ανάγκες των κατοίκων, από τον Ιερέα Απόστολο Δασκαλάκη .Ο Ιερέας  φρόντισε και για τον πρώτο εξοπλισμό και την αισθητική του, αλλά και για τον τοίχο που περιβάλει τον ναό. Υπήρχαν πολλοί χορηγοί καταγόμενοι από το χωριό ,εθελοντική εργασία και έρανοι με γαϊδούρια σε διάφορα χωριά όπου συλλέγονταν λάδι για την αποπεράτωση του ναού.

Στον αύλιο χώρο και στο σημείο που είναι χτισμένο το γραφείο του Ιερέα υπήρχε δεύτερο νεκροταφείο του χωριού  όπου και χτίσθηκε το κενοτάφιο από τον ίδιο Ιερέα.

Η γιορτινή ατμόσφαιρα την σημαντικότερη ημέρα του χρόνου για το χωριό ήταν μοναδική. Καλοντυμένοι και χαμογελαστοί κάτοικοι, νοικοκυρές υπερήφανες για το σπιτικό τους ,στολισμένο με εργόχειρα ,καθαρό, ασπρισμένο και γεμάτο γλάστρες ,οι νοικοκύρηδες ξεχνούσαν όποια οικονομική δυσκολία και ήταν υπρήφανοι για το πλήθος των εδεσμάτων και το κρασί, δική τους παραγωγής και όλοι οι επισκέπτες θυμούνταν συγγένειες ,φιλίες ,γνωριμίες περνούσαν από τα σπίτια και γευμάτιζαν έστω και λίγο σε κάθε σπίτι.

Στις 29.08 το τραπέζι στρώνονταν με τα σαρακοστιανά ,κλασικά εδέσματα πέρα από ελιές ,τουρσί αγκινάρες, σαλάτες ήταν το χταποδομακάρονο, σουπιές κοκκινιστές, καλαμάρια τηγανιτά με πατάτες τηγανιτές και άφθονο κρασί.

Σε παλιότερες εποχές στήνονταν έως 5 “ γλέντια “  από τα καφενεία και τα ταβερνάκια του χωριού.  Το κεντρικό καφενείο του Κατσανεβάκη Μιχαήλ στην πλατεία και λόγω θέσεως ήταν το σημαντικότερο,  υπήρχε καφενείο  στην σημερινή οικία της οικογένειας Μανιουδάκη, στο ισόγειο της οικογένειας Δασακαλάκη Γεωργίου του Σοφοκλή υπήρχε ταβέρνα, το καφενείο του Φραντζεσκάκη Ιωάννη κοντά στην πλατεία , το καφενείο του Δασκαλάκη Ευτύχίου, το καφενείο/ταβέρνα του Κατσανεβάκη Κωνσταντίνου, η ταβέρνα του Κατσανεβάκη Εμμανουήλ με την σύζυγό του Ιωάννα στην δεκαετία του 80. Κάθε επισκέπτης ή  χωριανός επισκέπτονταν έστω και για μια γαζόζα όλα τα “ γλέντια “.Το χωριό ασπρίζονταν και οι νοικοκυρές έκαναν τεράστια προετοιμασία για να δεχτούν τους επισκέπτες, φίλους συγγενείς περαστικούς. Μετά την θεία λειτουργία στρώνονταν το τραπέζι και παρέμενε στρωμένο έως το βράδυ διότι συνεχώς έρχονταν επισκέπτες. Μετά τις 12  μμ κανένας δεν έτρωγε κρέας. Σύμφωνα με την παράδοση όποιος έτρωγε κρέας κατά την διάρκεια της εορτής “τον έπιανε ρίγος  “ και υπάρχουν διάφορες ιστορίες σχετικά.

Πανηγυρική  εορτή στις 28 και 29.Αυγούστου. 

Σκόρπια Στάχια από τη Ζωή μου ( αποσπάσματα από το βιβλίο που έγραψε ο Πάτερ Απόστολος Δασκαλάκης )  
"Την  μεγαλύτερη προσπάθειά μου την κάνω στο χωριό μου. Όλα είναι εγακαταλελειμένα. Τίποτα δεν υπάρχει .Μόνο ο άγιος της Ερήμου υπάρχει και αυτός γίνεται βοηθός και συνεργός μου και όλα αρχίζουν δυναμικά. Επιτυγχάνω δυο εράνους σε όλο το νομό Χανίων.

Με τα έσοδα αυτά και τις δωρεές των κατοίκων ,χειρονακτικές και οικονομικές ,επιτυγχάνω το θαύμα που πέτυχα σε έξι χρόνια.

Επιταχύνω την επιμήκυνση του Ναού και κατασκευή της αυλής, αφού με όλες τις επιπτώσεις , απομακρύνω το νεκροταφείο από αυτήν.

Ανεγείρω το γραφείο και την αποθήκη και εμπλουτίζω το Ναό με καινούργια αντικείμενα."

 

Πηγή : Σκόρπια Στάχια από τη ζωή μου ( αυτοβιογραφικές σελίδες, Διοικητικός τομέας, Κτιριακές ανάγκες των Ι. Ναών  )

Αποστόλου Δασκαλάκη Πρωθιερέα

Χανιά 1992,Τυπογραφείο Γιάννη Αναστασάκη  “ΤΥΠΟΣΤΥΛ  “

 example2
example2
example2
example2
example2
example2
example2
example2
example2
example2

Δείτε το αρχείο με επιπλέον πληροφορίες: (74 KB)
« επιστροφή Friendly Printing


     copyrights © 2012, manoliopoulo.gr