Greek English French Nederlands Deutsch Svenska Danish Finnish Norwegian Russian
Checz
 
 
 Ιστορικές Οικογένειες
 
Οικογένεια Κατσανεβάκη
Γεννήθηκε το 1874 στο Μανωλιόπουλο Κυδωνίας Νομού Χανίων. Η γενιά του κατάγεται από την Αγία Ρουμέλη Σφακίων,αλλά μετάτην επανάσταση του Δασκαλογιάννη  και αφού ο πατέρας του παντρεύτηκε την Αννεζίνα Βασιλάκη,μετοίκησε στο Μανωλιόπουλο. Τελείωσε τις δυο πρώτες τάξεις του Σχολαρχείου στο Βατόλακο και στην συνέχεια ασχολήθηκε με εωργικές δουλειές. Σε νεαρή ακόμη ηλικία άρχισε την πολεμική του δράση ενάντια τους Τούρκους.Πήρε μέρος στις  επαναστάσεις του 1897,του 1905 και του 1912- 13. Ήδη από το 1897 αναδείχτηκε οπλαρχηγός από τον Γενικό Αρχηγό Κόρακα, τη δε ομάδα του αρχικά αποτελούσαν 12 άτομα και μετά 15.Μαζί με την ομάδα του ,πήραν μέρος εθελοντικά στο  Μακεδονικό αγώνα, μάλιστα στην μάχη της Μανωλιάσας τραυματίστηκε στο δεξί του πόδι. Για τη δράση του στους αγώνες ενάντια των κατακτητών ,του απονεμήθηκε μετάλλιο μετά διπλώματος. Παντρεύτηκε την Αναστασία Ορνεράκη από τις Αχλάδες Κεραμιών και απέκτησαν πέντε παιδιά, όλα αγόρια. Πέθανε το 1948,  74 χρονών ταλαιπωρημένος από τις κακουχίες της γερμανικής Κατοχής.
 
Πηγή : Εκδότικός οίκος Αρσινόη ( Κρήτη  τοπικές ιστορίες ) σελ 73
 
Οικογένεια Φραντζεσκάκη
Καταγωγή από τα Φραντζεσκιανά Ρεθύμνου. Ιερέας ο πρόγονος με 6 αγόρια και μια κόρη. Σε χαροκοπιά που έκαναν οι Τούρκοι ατίμασαν την κοπέλα. Ο Πατέρας  αποφάσισε και  έδωσε την εντολή να φύγουν τα παιδιά από το χωριό με σκοπό να σκοτώσει τον Αγά.Το πλήγμα για την φήμη της οικογένειας ήταν τεράστιο για την εποχή και δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο να σκοτώνεται η κοπέλα ακόμα και να δεν είχε δώσει αφορμή για να μπορέσει η οικογένεια να “ Ξεπλύνει την ντροπή “.Ο Πατέρας σκότωσε τον Αγά και τα παιδιά εγκαταστάθηκαν στον Βάμο και στο Μανωλιόπουλο.Απο το Μανωλιόπουλο κάποιοι μετοίκησαν στον Σέμπρονα και στην Κίσσαμο.
 
Οικογένεια Δασκαλάκη
Καταγωγή από τα Σφακιά. Συνολικά ήταν 7 παιδιά όλα  αγόρια τα οποία και την εποχή των ταραχών αποφάσισαν να  φύγουν από τα Σφακιά. Δύο εκ των παιδιών εγκαταστάθηκαν στο Σκονίζο .Οι δυσκολία επιβίωσης οδήγησε στην απόφαση να φύγει ο ένας αδερφός και να εγκατασταθεί στο Μανωλιόπουλο .
 
Οικογένεια Ορφανουδάκη
Καταγωγή από το διπλανό χωριό Ψαθογιάννο.Πραγματικό όνομα Αντώνιος Φραγκιουδάκης. Εγκαταστάθηκε στο Μανωλιόπουλο μικρό παιδί, ορφανό .Ασχολήθηκε με την εκχέρσωση γης, φυτεύοντας  ελιές αγριελιές τις οποίες στην συνέχεια εμβολίαζε, παράλληλα όπως κάθε αγρότης είχε ζώα και το καλοκαίρι ασχολούνταν με τα καμίνια ,παράγοντας κάρβουνο. Νυμφεύτηκε την Αναστασία Πιτσουλάκη  από το Βατόλακο με την οποία απέκτησε  8 παιδιά. Θεόδωρο ,Νίκολαο, Γιώργος εγκαταστάθηκε στην Γαλλία ,Μανώλης στην Κέκυρα, Ιωσήφ στα Ιωάννινα ,Αρτέμιο Μανωλιόπουλο, Ευαγγελία στο Κοντομαρί, Στέλλα Ξαμουδοχώρι ,Μαρία στο Μανωλιόπουλο .Στην συνέχεια και σε ηλικία 74 ετών παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, μετά το θάνατο της πρώτης του συζύγου,  την Κουκουλάκη Ελένη από την οποία απέκτησε δυο παιδιά την Αναστασία και τον Λευτέρη.
 
Οικογένεια Χατζηδάκη
Είναι η μόνη γηγενή οικογένεια ,η οποία αρχικά ονομάζονταν Μαυρακάκη. Κάποιος πρόγονος επισκέφτηκε τους Αγίους τόπους ,όπου μετά την επιστροφή του ονομάστηκε Χατζής – Χατζηδάκης.
 
Οικογένεια Μαρινάκη
Καταγωγή από Αλίκαμπο  Δυο αδέρφια  ένας εκ των οποίων  ονομάζονταν Γρηγόρης αποφάσισαν να εργαστούν ως αλιτριβιδιάριδες, (εργάτες σε ελαιοτριβείο  ) Ο Γρηγόρης νυμφέφτηκε την Κατσανεκάκη Χρυσή και απέκτησε μετά από 13 αποτυχημένες γέννες δυο παιδιά την Στέλλα που απεβίωσε στην εφηβεία και τον Μανώλη. Η Κατσανεβάκη Χρυσή  μοναχοκόρη μέσα σε πέντε  αγόρια, ήταν αρραβωνιασμένη με κάποιο υπερήλικα καπετανέο, συνοδό του Βενιζέλου.Η συμφωνία για τον αρραβώνα έγινε  μετά από απόφαση του πατέρα της όπως και ήταν σύνηθες την εποχή. Τα νιάτα και η ομορφιά του νέου εργάτη τους, του Γρηγόρη κέρδισαν την Χρυσή η οποία διαμέσου κάποιας Κουκουλάκη  μετέφερε το ενδιαφέρον της. Ο Γρηγόρης ανταποκρίθηκε   στέλνοντας κάποιες καραμέλες ως δώρο. Μετά από συνεννόηση η νεαρή κοπέλα είπε ότι πάει να μεταδέσει το μουλάρι στην τοποθεσία Πεζούλια, όπου και συναντήθηκαν και έφυγαν για τον Αλίκαμπο. Η προσβολή για την πλούσια για την εποχή οικογένεια ήταν μεγάλη και αποφάσισε η οικογένεια να την διεκδικήσει πίσω , πηγαίνοντας με τα άλογα και μια πετσέτα χρυσές λίρες στον Αλίκαμπο. Στην είσοδο του χωριού περικυκλώθηκαν από τους Αλικαμπιώτες και στην συνέχεια εγκαταστάθηκαν στο Μανωλιόπουλο. 
 
Οικογένεια Σταματάκη
 
Οικογένεια Βασιλάκη
 
Οικογένεια Σταφιλαράκη
 
Οικογένεια Περβολιανάκη
 
Οικογένεια Κουκουλάκη
 
Οικογένεια Μαρκουλάκη 
 
Οικογένεια Μανουδάκη
 
Οικογένεια Μαυρεδάκη
 
Οικογένεια Βενέτη
Κατάγεται από την Ήπειρο. Εργάζονταν στον Αλικιανό .Ο Αχιλλέας Βενέτης εγκαταστάθηκε στο Μανωλιόπουλο μετά τον γάμο του με την Αναστασία  Ορφανουδάκη.
 

      copyrights © 2012, manoliopoulo.gr