Greek English French Nederlands Deutsch Svenska Danish Finnish Norwegian Russian
Checz
 
 
 Άρθρο στο έβδομο μηνιαίο φύλο της εφημερίδας Φιλελεύθερος (Μαρινάκης Εμμανουήλ, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μανωλιοπούλου)
 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΩΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

 

Πείτε μας το λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε ο σύλλογος και ποιοί οι σκοποί που εξυπηρετεί;

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μανωλιοπούλου δημιουργήθηκε μετά απο την ορίμανση της ιδέας απο τα 34 αρχικά μέλη,απο όλες τις οικογένειες του χωριού στις 25.07.06.

Βασικός στόχος ήταν η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του χωριού και η σύσφιξη των σχέσεων των κατοίκων του χωριού με τους μόνιμους κατοίκους αλλα και αυτούς που έχουν μόνιμη κατοικία σε άλλα μέρη της Ελλάδος αλλα και στο Εξωτερικό . Αξιόλογη δράση είχαν όλοι οι προηγούμενοι σύλλογοι ,όπως ο Σύλλογος κυρίων και δεσποινίδων Μανωλιοπούλου με εκδηλώσεις ,εκπαιδευτική δραστηριότητα και διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων.Η παύση δραστηριοποίησης των προηγούμενων συλλόγων οδήγησε στην επιθυμία για αναγένηση ενός συλλόγου γυναικών και ανδρών όπου συλλογικά και πάντα με γνώμωνα το καλό του τόπου να μπορούν να παρθούν αποφάσεις και να υπάρχει μια δεύτερη φωνή διεκδίκησης σε θέματα που απασχολούν την τοπκή κοινωνία.

 

 

Ποιοί είναι οι άμεσοι στόχοι που τίθονται απο το Σύλλογο και ποιό το σημαντικότερο επίτευγμα του συλλόγου και της δικής σας προεδρίας

Ως πρωταρχικός στόχος τέθηκε η αναβίωση του πανηγυριού του χωριού προς τιμή του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου που είχε αδρανήσει και τα τελευταία χρόνια δεν εορτάζονταν σε μαζικό επίπεδο.Σε παλιότερες εποχές υπήρχαν εώς και πέντε

“γλέντια ” στις διάφορες γειτονιές του χωριού ,σε όλες τις ταβέρνες και στα καφενεία. Στην συνέχεια οργανόνονταν απο τον αθλητικό σύλλογο “Aστέρα Μανωλιοπούλου ” ένα κεντρικό γλέντι στον χώρο του σχολείου ,στην συνέχεια και για αρκετά χρόνια δεν γίνονταν κάποια μαζική εκδήλωση. Η επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης ήταν ανέλπιστη,η στήριξη απο όλους μεγάλη .Η διακοπή για κάποια χρόνια είχε δημιουργήσει την ανάγκη της αναβίωσης .Στις 28.08.06 και στην εναρκτήρια ομιλία παρευρέθηκαν ο τότε Νομάρχης κ . Κατσανεβάκης και πλήθος επισήμων ,όπου έγινε και η συμβολική φύτευση ενός πλατάνου στην πλατεία του Χωριού.Το έμβλημα –λογότυπο του Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Πλατανόφυλλο”έχει εμπνευστεί απο τα Πλατάνια , που διασχίζουν κατα μήκος του ρυακιού το χωριό και που κάποτε αποτέλεσαν ασπίδα σωτηρίας κάποιων κατοίκων σε δύσκολες εποχές επι τουρκοκρατίας .

Σε παλαιότερες εποχές με άλλη λογική για τη φύση και την αισθητική όπου προτάθηκε η κάλυψη του ρυακιού με άσφαλτο για λόγους υγιεινής αλλα και για την δημιουργία του κεντρικού αλλά και των παράπλευρων δρόμων είχαν εκριζωθεί τα τρία υπεραιωνόβια και “πολυτραγουδισμένα” όπως λέγεται πλατάνια της πλατείας του χωριού. Η χαρά πολλων παλιότερων μετά τη φύτευση ,που είχαν συνδεθεί με τα δέντρα ήταν μεγάλη και οι ιστορίες στα καφενεία έδωσαν το χρώμα τους αλλα και δημιούργησαν μια αισιόδοξη νότα για το μέλλον.

Το 2007 τέθηκε ένας μεγάλος στόχος - όραμα που για τους περισσότερους φάνταζε ουτοπικό .Η ανακατασκευή της Βρύσης απο την οπία τροφοδοτούνταν το χωριό με πόσιμο νερό πριν την υδροδότηση των σπιτιών.Το κόστος υπέρογκο, το όνειρο μεγάλο,οι δυσκολίες πολλές,η δυσπιστία σε ένα τόπο μικρό πάντα μεγάλη ,όμως το πίσμα η εργατικότητα των λίγων και οραματιστών έφερε το μη αναμενόμενο για τους πολλούς αποτέλεσμα.Με τη βοήθεια του μηχανικού Ελισσέου Παπατζανάκη και της ομάδας του έγινε τοπογραφική αποτύπωση της ευρύτερης πλατείας και σε απόσταση περίπου 100 μέτρων απο το κέντρο του χωριού .Η μελέτη δωρήθηκε στον Δήμο Πλατανιά και η αξία υπερβαίνει τα 6000 € . Κανένα άλλο χωριό της ευρύτερης περιοχής δεν διαθέτει κάτι ανάλογο και η τοπογραφική αποτύπωση θα καταστεί εργαλείο που θα βοηθήσει σε μελλοντικές μελέτες-αναπλάσεις και συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα που θα προκηρυχτούν.Με τη βοήθεια του κ Παπατζανάκη εκπονήθηκε η μελέτη για την Βρύση η οποία εγκρίθηκε απο το Δημοτικό Συμβούλιο.Στις 28.08.07 την ημέρα του πανηγυριού έγιναν τα εγκαίνια με την συμμετοχή του Δημάρχου Πλατανιά κυρίου Τσαγκαράκη και πολών άλλων επισήμων.Το κόστος σε πραγατική αξία υπερβαίνει τα 22000 €. Βρέθηκαν αρκετοί χωρηγοί μεγάλοι και μικροί, μανωλιοπουλιανοί και μη.Το αποτέλεσμα έδωσε μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σε όλους.Σε όσους προσπάθησαν και δικαιώθηκαν έδωσε περισσότερο κουράγιο και ελπίδα για συνέχεια.

Για το 2008 τέθηκαν ακόμα υψηλότεροι στόχοι .Η τελειοποίηση της ανάπλασης που συμπεριλαβάνει τον τοίχο της εκκλησίας (35 m),η μετατόπιση της κεντρικής εισόδου της εκκλησίας στο κέντρο της πλατείας με περτόχτιστες παρεμβάσεις στον τοίχο αλλα και στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας του χωριού.

Εκτός απο την ανάπλαση της πλατείας άμεσος στόχος αποτελεί η ανακαίνηση του Πνευματικού Κέντρου του χωριού (120 τ.μ ), κάποτε στολίδι ,μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή και κέντρο δραστηριοποίησης των συλλόγων ,της εκκλησίας και των γυναικών .Η διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων και η ανάδειξη τους συμπεριλαμβάνεται στη στόχευση.Το πνευματικό κέντρο είναι τώρα σε στάδιο ερημοποίησης αν και δημιουργήθηκε σε δύσκολες εποχές απο την προσφορά των κατοίκων ,κοινιτοποίηση της τότε πολιτικής ηγεσίας αλλα και με εράνους στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης .

Στα σχέδια του χειμώνα είναι επίσης η δεντροφύτευση της εισόδου του χωριού με καλλωπιστικά φυτά και η δημιουργία τράπεζα αίματος απο τους νέους του χωριού για τις ανάγκες των κατοίκων όταν και όπου χρειαστεί.

Η τέως οικία του Ιερέα και με την σύμφωνη γνώμη της εκκλησίας πρόκειται να γίνει ξενώνας τουριστικής αξιοποίησης με σκοπό να ζωντανέψει ο τόπος και να προσφέρει έσοδα στην εκκλησία και στο Πολιτιστικό Σύλλογο.

 

Πόσα μέλη αριθμείτε αυτή τη στιγμή;Υπάρχει βοήθεια απο πλευράς του κράτους ή των ιδιωτών και ποιά είναι αυτή;

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος περιλαμβάνει 89 μέλη και ευελπιστούμε να φτάσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα τα 140 προκειμένου να επιτύχουμε παραπάνω έσοδα απο τα ίδια τα μέλη αλλα και για να μπορούμε να διεκδικούμε με μεγαλύτερη δύναμη πόρους απο τα διαάφορα κρατικά προγράμματα . Η αύξηση των μελών θα συμβάλει στην μεγαλύτερη σύσφιξη των ανθρώπων που κατάγονται και διαβιούν στο μικρό αλλα με δυναμική και προοπτική χωριό που απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα απο τον τουρσιτικότερο δήμο του νομού,το δήμο Πλατανιά.

Τα έσοδα του συλλόγου αποτελούνται αποκλειστικά απο τις εισφορές των μελών,το τοπικό πανηγύρι και απο την ετήσια χορηγία των 1000 € απο το Δήμο Πλατανιά.

Πέρα απο τα πενυχρά έσοδα ,οι προσπάθειες που γίνονται για την ανάπλαση της πλατείας ,του πνευματικού κέντρου αλλα και όσα πρόκειται να ακολουθήσουν στηρίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις ευαισθησίες κάποιων φιλότιμων και ακούραστων ανθρώπων.

Ο μηχανικός κ.Ελισσαίος Παπατζανάκης αφιλοκερδώς και με πολύ μεράκι δίνει την άπλετη συμπαράσταση του σε κάθε ιδέα και προσπάθεια αν και δεν κατάγεται απο το χωριό και η συμβολή του μεταφράζεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.Ανθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων συνέβαλαν άμεσα ή έμμεσα και δηλώνουν παρόν και για το μέλλον αρκεί να βλέπουν κινητικότητα και διάθεση .Η τοπική εκκλησία και ο Ιερέας του Χωριού στηρίζει με αγάπη κάθε προσπάθειά μας.

 

 

 

Ποια η συμβολή σας στην κρητική παράδοση

Πέρα απο το τοπικό Πανηγύρι στις 28 και 29 Αυγούστου που αναγενήθηκε με ιδιαίτερο τρόπο ( χορευτικό συγκρότημα ,πρωτότυπος στολισμός ,μεταφορά των επισκεπτών με τρενάκι απο την είσοδο του χωριού εώς την κεντρική πλατεία) υπάρχει στις 28.08 κάθε έτους μια ιδιαίτερη θεματολογία .

Το 2008 ευελπιστούμε να γιορταστεί η συνολική ανάπλαση της πλατείας .Στις 28.08.08 και στις 21.00 θα βραβευτούν κάτοικοι που έχουν συμβάλει και έχουν αναδείξει το χωριό μας.

Το 2006 με την συμβολική δεντροφύτευση και την οργάνωση του πρώτου πανηγυριού στην κεντρική πλατεία ουσιαστικά ξεκίνησε επίσημα την δραστηριοποίηση του ο πολιτιστικός Σύλλογος.στην συγκεκριμένη εκδήλωση βραβνεύτηκαν και οι διακριθέντες αθλητές του χωριού.

Το 2007 έγιναν τα εγκαίνια της βρύσης και οι αισθητικές παρεμβάσεις στην πλατεία.

Κάθε έτος ψάλονται τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τους νέους του χωριού.Αξιόλογη ήταν η εκδήλωση κοπής της Πίτας όπου όλοι σχεδόν οι κάτοικοι συμμετείχαν με διάφορα εδέσματα και ο πολιτιστικός Σύλλογος πρόσφερε δώρα στα μικρά παιδιά .

Η διοργάνωση εκδρομών είναι μέρος της πολιτιστικής δράσης του Συλλόγου και πρόθεσή μας είναι να διοργανόνονται δύο το κάθε έτος.

Το έτος 2007 μέρος των εσόδων του πανηγυριού εδώθηκαν στους πυρόπλυκτους συμπολίτες μας.

 

Μαρινάκης Εμμανουήλ

Πρόεδρος

 

Πολιτιστικού Συλλόγου

Μανωλιοπούλου« επιστροφή Friendly Printing


     copyrights © 2012, manoliopoulo.gr